Follow:
Baby/kind

Boekstart – Lezen met je baby

Ik had ooit eens gehoord dat je baby gratis lid bij de bibliotheek kan worden. Ik heb daar nooit meer aan gedacht, maar toen ik eerder deze week online op zoek ging naar boekjes voor mijn dochtertje, schoot me dat weer te binnen. Ik kwam het programma Boekstart tegen. Gisteren ging ik voor het eerst met Veerle naar de bibliotheek en daar vertel ik je graag meer over.

Als je baby rond de 3 maanden oud is, ontvang je van de gemeente of het consultatiebureau een waardebon voor het Boekstartkoffertje (alleen als de bibliotheek in jouw gemeente meedoet). Nu doet de bibliotheek in mijn dorp wel mee, maar heb ik nooit een brief of waardebon ontvangen. Ik ben er zelfs niet op geattendeerd. Na een telefoontje met de bibliotheek, bleek dat ik ook zonder die waardebon langs kon komen. Ik zag later dat de waardebon ook via de website van Boekstart te vinden is en je kunt deze dan zelf uitprinten.

Ik ben dus gisteren met Veerle naar de bibliotheek in mijn dorp geweest. Ze vulden een paar gegevens van haar in en toen kreeg ze een eigen bibliotheekpas. Ook kreeg Veerle een heel leuk koffertje. Ik werd geattendeerd op de speciale Boekstart boekjes en er werd mij uitgelegd wat ik kon lenen voor haar.

Dit zijn 2 van de Boekstart boekjes. Het zijn zachte stoffen boekjes of gladde badboekjes. Het lijkt onhygiënisch dat ze van kindje naar kindje gaan, maar de bibliotheek maakt de boekjes zelf schoon. Je leent ze in een plastic hoesje en dan zijn ze schoon. Als je ze terug brengt, wast de bieb de boekjes en zet ze daarna weer schoon in de kast. Ik moet zelf nog wel een beetje wennen aan het idee, ik heb liever dat ze aan haar eigen boekjes sabbelt, maar voorlezen kan sowieso wel. Zelfs in deze babyboekjes staan namelijk korte zinnen.

Wat ik zelf het allerleukste vind, zijn de prentenboeken. Veel plaatjes en weinig tekst: ideaal voor kleine kindjes. De keuze is hierbij echt heel groot, er zijn super veel grote voorleesboeken. Als je kindje wat ouder wordt, kun je ook boekjes lenen waarbij hij/zij zelf kan oefenen met lezen.
Ook al is je baby nog maar klein: boekjes zijn leuk en leerzaam. De band tussen ouder en kind wordt versterkt, je baby leert nieuwe woorden en ze leggen verbanden. Voorheen las ik vooral voor uit boekjes met dierengeluiden. Opvallend is dat Veerle hierdoor al precies weet hoe ze een bladzijde om moet slaan en waar het knopje zit voor het geluid. Zo leuk dat ze dat zo jong al kunnen leren!

Je baby wordt gratis lid bij de bibliotheek en ontvangt ook nog eens een heel leuk Boekstart koffertje. Daarin zitten 2 boekjes, die verschillend kunnen zijn. Via de website wordt per boekje uitgebreid uitgelegd wat je er allemaal mee kunt doen. Er zitten ook folders in, met informatie over waarom voorlezen zo goed is voor baby’s, over hoe je het beste kunt voorlezen bij elke leeftijd en mocht jouw bieb ook bijeenkomsten organiseren voor de ouders (zoals het mamacafe) dan zit daar ook een foldertje van in. Het enige wat jij als ouder moet doen, is zelf naar de bibliotheek gaan (met de waardebon).

Veerle was ontzettend blij met haar nieuwe, gekregen boekjes! Ik ben oprecht enthousiast. Ook ga ik lekker veel voorlezen uit de boeken die we hebben geleend! Ik ben benieuwd welke ze het leukste vindt. Over 3 weken gaan we weer, om deze boekjes te ruilen en weer nieuwe uit te zoeken.

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Reacties

 • Reply Jessica

  Wat leuk dat je zo vroeg al begint met voorlezen! Ik wist hier inderdaad vanaf – mijn zus is ook met haar zoontje bij de bieb geweest en hij speelt heel trots met zijn koffertje, de boekjes wil hij nog niet veel van weten haha!

  02/11/2017 at 22:01
 • Reply Roxanne

  Ik ben 2 weken geleden ook geweest! Leuk dat ze zo lezen en voorlezen stimuleren!
  Wij lezen Benthe al voor sinds ze 3 maanden oud is!

  13/11/2017 at 21:43
 • Laat een reactie achter