Follow:
Zwanger

Compressiekousen tijdens de zwangerschap: minder oedeem en spataderen

Onlangs werd ik gewezen op het effect van compressiekousen tijdens de zwangerschap. Nu is mijn dochter inmiddels al 16 maanden, maar misschien kan ik het wat aandacht geven voor de (in de toekomst) zwangere vrouwen, die mijn blog lezen. Het schijnt namelijk heel effectief te zijn tegen oedeem maar ook preventief tegen spataderen.

Ik ben verpleegkundige dus de term ‘steunkous’ ken ik natuurlijk wel. Zeer waarschijnlijk kennen jullie deze ook en denken jullie daarbij aan iemand van gevorderde leeftijd. Deze kousen worden vaak in het ziekenhuis aangemeten. Indien de klachten niet zo erg zijn, kunnen de compressiekousen ook online worden gekocht. Daar heb je dus geen verwijzing van de huisarts voor nodig.

Tijdens een zwangerschap kun je last hebben van oedeem (vocht) in de voeten of benen. Aangezien dit een bekend zwangerschapskwaaltje is, die bovendien van korte duur is, zul je er vast niet mee naar de huisarts gaan. Toch kan het wel heel vervelend zijn. De klachten kunnen verergeren als het warm weer is.

Spataderen kunnen tijdens een zwangerschap ontstaan of erger worden. Compressiekousen bevorderen de terugstroom van het bloed naar het hart en daardoor wordt de kans op spataderen verkleind.

Er zijn zwangerschapspanty’s en steunkousen. De keuze is heel persoonlijk. Zo geeft een zwangerschapspanty druk over je hele been en geeft het je buik extra steun. Steunkousen geven iets meer druk en zijn daarom wel effectiever. Er zijn verschillende soorten en kleuren. Gelukkig lijken ze niet op de medische steunkousen, maar zien ze er meer uit als een dikke panty of pantykous. Ze zijn semi-transparant en je kunt ze daardoor prima dragen in een ballerina bijvoorbeeld. Bij de steunkousen kies je je schoenmaat en bij de zwangerschapspanty’s kies je je huidige kledingmaat. Er zijn ook enkele steunkousen die eruit zien als sokken, mocht je dat prettiger vinden zitten.

Mocht je je afvragen of compressiekousen geschikt zijn voor jou als zwangere? Je kunt dit altijd navragen bij je arts of verloskundige. Weet ook dat het drinken van veel water, goed in beweging blijven en het hoog leggen van je benen ook goed helpen bij het verminderen van oedeem en het voorkomen van spataderen.

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Reactie

  • Reply Laura | I scream beauty

    Ik hield de laatste weken van mijn zwangerschap heel veel vocht vast..dit had ik moeten weten!

    26/06/2018 at 07:18
  • Laat een reactie achter