Follow:
Zwanger

DIY: gipsbuik maken

Een hele tijd geleden kwam ik online een gipsbuik van iemand tegen. Deze zat vol met spiegel mozaïek en dat vond ik echt prachtig. Toen ik de prijs zag (vanaf 200 euro), schrok ik echt heel hard. Ik besloot het zelf te gaan proberen, maar eerlijk gezegd zag ik het mozaïeken op een gipsbuik toch niet zo zitten. Ik ging op zoek naar andere ideeën en toen zag ik gipsbuiken die versierd waren met kant. Ook hartstikke mooi. Ik verzamelde materiaal en maakte mijn eigen gipsbuik. Voor iedereen die dit (ooit) ook wil maken laat ik stap voor stap zien hoe ik dit heb gedaan.

Natuurlijk begon ik met het maken van een gipsafdruk van mijn buik. Dit pakket heb ik online besteld bij Baby-Dump. Samen met mijn man hebben wij op een zondagochtend de gipsbuik gemaakt. Ik ben in de douche gaan staan, aangezien ik er al vanuit was gegaan dat het vast een geklieder werd. En dat werd het. De douche was dus de perfecte plek om dit te doen. Ik wilde zelf graag een afdruk van mijn buik en borsten. Ik heb mijn ondergoed (bh & slip) aangehouden tijdens het gipsen. Wij hebben mijn buik gegipst toen ik 36 weken zwanger was. De baby was al ingedaald, maar ik heb mijn gehele zwangerschap een lage buik gehad dus dat was geen probleem.

Het pakket bestond uit verschillende gipsrollen. Deze hebben we voor de tijd in stukken van verschillende lengtes geknipt. Ook heb ik mijn buik ingevet met het potje vaseline, wat ook in het pakket zat. Daarna moet je het gipsverband in koud water leggen, maar omdat mij dat te koud was hebben we lauw water gebruikt. En dat ging ook prima! We hebben verschillende lagen over elkaar heen gebracht, zodat de gipsbuik stevig genoeg zou worden. We hebben echt alle gipsrollen opgemaakt. Al met al zijn we hier ongeveer een half uur mee bezig geweest.

Tijdens het gipsen kun je natuurlijk zelf bepalen welke vorm je wilt. Ik wilde graag een ronde afwerking. Dus ronde borsten en de onderkant van de buik ook rond. Maar je kunt het ook recht doen of eventueel nog een stuk van je schouder erbij mee pakken. Voor de tijd had ik dus een rond model in mijn hoofd en dat is precies zo gelukt. Het was voor ons allebei de eerste keer dat we dit deden, maar het is dus niet zo moeilijk. Toen alle gipsrollen erop zaten, moest ik nog 15 minuten blijven staan. Hoewel het staan mij de hele tijd goed af ging, was het toch lastig om die laatste 15 minuten vol te houden. Bij de laatste 2 minuten kon ik niet meer. We hebben toen de gipsbuik van mijn buik afgehaald, wat heel gemakkelijk ging door de vaseline. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een vrij gemakkelijke zwangerschap heb en dat mijn buik niet mega groot is en dat ik daardoor dus goed kon blijven staan, op die laatste paar minuten na. Mocht je verwachten dat het heel lastig voor je wordt, dan kun je er ook voor kiezen om op een stoel te gaan zitten. Je buik zal er dan alleen iets anders uit komen te zien dan dat je hem in werkelijkheid draagt.

Nadien moet de gipsbuik 72 uur uitharden, dus je kunt pas een aantal dagen later ermee aan de slag. Om de zijkanten mooi recht te krijgen, heb ik met een schaar het overtollige gips afgeknipt. Dit was goed te doen.

Ik wilde mijn buik graag een kleurtje geven, maar daarvoor moet je de gipsbuik nog eerst behandelen. Ik heb Gesso gehaald bij de Action, dat is een primer. Hiermee heb ik de gipsbuik wat gladder gemaakt. Daarbij is een primer ook heel handig, omdat gips anders de verf op zal zuigen. Van de Gesso heb ik maar liefst 3 lagen aangebracht. Het voordeel is wel dat Gesso snel droog is en na een uur kon ik de volgende laag alweer aanbrengen. Ik heb dit aangebracht met een kwastensetje van 3, dat ik ook bij de Action kocht.

Dat heb ik 24 uur laten drogen en toen heb ik de kleur aangebracht. Ik heb gekozen voor een knalroze kleur acrylverf, wat ik ook bij de Action heb gekocht. Ik had 2 lagen verf nodig en toen was de kleur mooi egaal. Tussen de lagen door heb ik het zeker een uur of 5 laten drogen. Na de laatste kleurlaag heb ik de gipsbuik opnieuw 24 uur laten drogen.

Daarna heb ik een stof over de gipsbuik aangebracht. Ik heb gekozen voor wit kant, want dat leek mij het mooist bij roze passen. Het kant dat ik heb gekozen bevat glitters. Nu ben ik gek op glitters, maar ik wilde het ook niet te opvallend maken. Langs de randen wilde ik namelijk ook een kantband met parels zetten. Maar deze kanten stof met glitters was de helft goedkoper dan gewoon kant en dat is de reden dat ik toch voor deze ben gegaan. Ik heb 75 cm gekocht, de stofbreedte weet ik niet maar dat zal rond de 150 cm zijn geweest. Voor deze gipsbuik heb ik de helft nodig gehad en de andere helft heb ik dus nog over.

Ik moet eerlijk zeggen dat het kant aanbrengen het moeilijkste was van de hele gipsbuik. Er steken namelijk 2 borsten en een buik uit en daar tussenin is een holle ruimte. Enorm lastig om deze goed op te vullen met kant, maar ik heb zo goed mogelijk mijn best gedaan. Aan de achterkant heb ik het kant vastgelijmd met universele contactlijm van Bison. Een paar wasknijpers erop en laten drogen maar! De wasknijpers heb ik trouwens na een uur wel verwijderd, omdat er wat lijm door het kant komt en ik was bang dat ik anders de wasknijpers er niet meer af zou krijgen. Uiteindelijk heb ik het weer 24 uur na laten drogen.

Ik had fournituren gehaald om het af te maken. O.a. een licht roze en een donker roze lint. Die heb ik onder de borsten vastgemaakt met een strik. Deze strik heb ik aan de achterkant aan elkaar genaaid, zodat hij niet meer los kan. Ik heb de linten alleen aan de zijkant van de gipsbuik vastgelijmd, omdat ik bang was dat je de lijm anders door de linten heen zou zien. Als laatste heb ik het kantband met de rozen en parels vastgelijmd, langs het uiteinde van de gipsbuik. Ook dit weer eventjes met wasknijpers vastgezet, maar niet te lang -15 minuten- zodat het niet vast zou gaan zitten. Dan nog even laten drogen en klaar was mijn gipsbuik!

Ik ben echt super blij met het resultaat! Heel stiekem ben ik er best wel trots op (mag ik dat zeggen?) en hij heeft een prachtig plekje in de keuken gekregen. Als je hem aan de muur wilt hangen, kun je er beter vast gaten in maken voordat je de gipsbuik gaat bewerken. Ik wilde dat niet en daarom staat mijn gipsbuik nu op een plank.

Jullie zijn nu ook vast benieuwd naar de kosten van deze gipsbuik, komen ze:
Gipsbuik pakket €16,95
Gesso €2,99
Acrylverf €2,29 (?)
Kwastenset +/- €2,-
Bison lijm €3,99
Kanten stof €9,- (75 cm, prijs is voor het hele stuk maar ik heb de helft gebruikt)
Linten €3,- (2x 1,5 meter voor €1,-p.m.)
Kantband met rozen en parels €9,90 (2 meter x €4,95)

Al met al heeft deze gipsbuik mij dus rond de €50,- gekost. Dat is aardig wat geld, maar echt veel goedkoper dan wanneer je dit laat maken door iemand. Daarbij had ik ook een leuk projectje om te doen in mijn verlof. En nu heb ik een prachtig aandenken van mijn zwangere buik!

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

27 Reacties

 • Reply Monique

  Erg leuk geworden, mooi aandenken aan je zwangerschap! En in je lievelingskleur.

  07/02/2017 at 07:50
 • Reply Geertje

  Supermooi?

  07/02/2017 at 08:11
 • Reply Jamey

  wat leuk zeg! En ook niet duur…

  07/02/2017 at 08:44
 • Reply Marsha

  Oh wow! Echt super leuk gedaan zeg!

  07/02/2017 at 10:06
 • Reply ZOEVE

  Ziet er echt heel erg mooi uit. Qua kosten scheelt het ook nog eens flink!

  07/02/2017 at 14:25
 • Reply Rachel

  Wat heb je dit super leuk gedaan zeg wauw

  07/02/2017 at 15:35
 • Reply YuStSoMe

  Wow… echt prachtig! Ik wou dat ik dat nog had…

  07/02/2017 at 19:45
 • Reply natascha

  Mag ik vragen waar je die kanten stof hebt gehaald, op een markt ofzo?? please hoop dat je er nog een antwoord op kan geven, ben al lang op zoek naar een mooie stof

  28/08/2017 at 17:08
  • Reply Bertine

   Heb dit gekocht bij een stoffenwinkel.

   28/08/2017 at 20:38
 • Reply natascha

  Bedankt voor het snelle antwoord..vandaag druk op zoek geweest bij ons in de stad, geen stoffenwinkel te vinden…online aan het kijken, maar is toch net even anders dan in je handen hebben ?

  30/08/2017 at 21:04
 • Reply Angela

  Hallo mag ik vragen waar je die kanten stof hebt gekocht?

  08/09/2017 at 18:34
  • Reply Bertine

   Bij een stoffenwinkel in mijn eigen dorp.

   08/09/2017 at 21:35
 • Reply Patricia

  Mooi! Ik heb gisteren een gipsafdruk laten maken van mijn buik. Ga maandag gelijk ff shoppen en ermee aan de slag.
  Het is goedkoper en ook veel leuker om zelf te doen

  09/09/2017 at 14:17
 • Reply natascha

  Ik heb uiteindelijk de stof bij Ali vandaan,was met 1,5 week binnen,nu net geverfd en laten drogen

  13/09/2017 at 14:08
 • Reply Sietske

  Erg mooi! Mijn gipsbuik staat al heel lang te wachten op een make over! Heb je de kanten stof niet vast gelijmd aan de voorkant?

  17/11/2017 at 12:08
  • Reply Bertine

   Dank je! Nee want dan zou de lijm door het kant gaan en dat is zonde. Daarom heb ik hem strak getrokken en alleen aan de achterkant vast gelijmd.

   17/11/2017 at 12:46
   • Reply Sietske

    Ah oké. Bedankt voor je reactie. Ik ga binnenkort ook maar eens aan de knutsel ?

    21/11/2017 at 13:04
 • Reply Caroline

  Heel erg bedankt voor het zo duidelijk omschrijven van hoe jij je gipsbuik hebt versierd! Ik ben morgen 38 weken zwanger en mijn gipsbuik is mbv jouw uitleg prachtig geworden! Zonder had ik niet echt geweten hoe ik dit het beste kon aanpakken.

  21/01/2018 at 17:55
  • Reply Bertine

   Ah dank je wel voor je leuke en lieve reactie! Ik ben nu wel heel benieuwd naar het resultaat! Succes met de laatste loodjes!!

   21/01/2018 at 23:28
   • Reply Caroline

    Beetje late reactie, maar ik heb je net een mail gestuurd met foto’s van mijn gipsbuik 🙂

    En dankjewel, moet helemaal goedkomen!

    24/01/2018 at 19:28
 • Reply Gineke

  Had je genoeg aan 1 pak gips? Ik zie op sommige sites dat het verstandiger is om 2 te doen, omdat hij met 1 nogal kwetsbaar is

  27/01/2018 at 19:55
  • Reply Bertine

   Ja ik heb 1 pak gebruikt en dat was echt prima! Stevig genoeg.

   28/01/2018 at 07:38
 • Reply cindy

  Hallo,

  Wat een gave mooie gipsbuik zeg!
  Waar heb je de kantenband met parels gekocht? Ik zou deze ookbgraag gebruiken voor mijn gipsbuik;)

  12/03/2018 at 21:13
  • Reply Bertine

   Dank je! Ik heb deze in een stoffenwinkel bij mij in t dorp gekocht. Maar het is online ook wel te vinden. Zoek maar op iets van ‘kant band met parels’.

   12/03/2018 at 22:11
 • Reply cindy

  Dankjewel voor je reactie, ik heb de donker roze kantenband online niet kunnen vinden maar de licht roze wel;) Ben benieuwd!

  14/03/2018 at 10:17
  • Reply Mandy

   Hoi Cindy,

   Waar heb jij nu de kantband gekocht/besteld??

   21/05/2018 at 20:18
 • Reply Samantha

  Haai zou jij mij misschien een link kunnen sturen van het kante stof en dat kant met parels ik vind het super gaaf hoe je dit heb gemaakt zou ook zo iets willen maken maken kan het niet vinden helaaas

  10/12/2019 at 02:09
 • Laat een reactie achter