Follow:
Overig

Fotografie tips voor je smartphone

Ik heb een prachtige spiegelreflex camera, maar die gebruik ik alleen voor de foto’s die ik thuis maak. Mijn man gebruikt die camera alleen als we op vakantie zijn. Ik vind het een te zwaar ding om overal mee naar toe te nemen dus vandaar dat ik een smartphone heb met een goede camera. Voor mijn blog is dit ook zeker een vereiste, zo kan ik altijd en overal kwalitatief goede foto’s maken. Hieronder wat tips om de mooiste foto’s met je smartphone te maken!

fotomobiel1

Een vakantiekiekje van Islamorada, gemaakt met mijn iPhone 6plus.

Goed licht
De mooiste foto’s maak je overdag, bij helder weer. Te veel zon zorgt er meestal voor dat de echte kleuren niet goed overkomen op de foto. Te grauw weer maakt de foto vaak te somber. Natuurlijk kun je bij te zonnig weer een stuk schaduw opzoeken en dan je foto maken. Of juist gebruik maken van de felle zon en de zonnestralen op de foto vastleggen. Maar voor de mooiste foto is helder weer het meest geschikt.

fotomobiel2

Links: normale foto. Midden: HDR aan. Rechts: flits aan.

HDR
Is het donker? Gebruik dan de flits. Zorg ervoor dat er geen glas of spiegel in de buurt is, die de flits terug kaatst. Een flits is niet altijd mooi en ook komen kleuren hierdoor vaak anders over op een foto. Het is dan ook een optie om de HDR functie aan te zetten. Deze functie is speciaal bedoeld voor felle of donkere locaties. Met deze functie maakt je mobiel namelijk maar liefst 3 foto’s: een overbelichte, originele en onderbelichte. Deze 3 foto’s voegt hij samen tot 1 foto en daardoor heb je een perfecte foto.

Stil houden
Het is erg belangrijk om je telefoon stil te houden. Helemaal bij de HDR functie, omdat hij dan 3 foto’s achter elkaar maakt. Maar elke bewogen foto is onscherp. Als je een vaste hand hebt, is dit erg fijn. Heb je die niet dan bestaan er natuurlijk ook trucjes om je smartphone stil te houden. Er bestaan speciale smartphone statieven, maar ook een GSM hoesje kan uitkomst bieden. Neem nou het iPhone 5s hoesje met ingebouwde standaard om je smartphone mee neer te zetten.

Leuke gadget
Een ander soort gadget dat je kan helpen met mooie smartphone fotografie, is een opzet lensje. Dit is een klein lensje die je over de camera van je smartphone kunt doen. Hierdoor kun je een bredere foto nemen of juist voor een grappig effect gaan. Het enige nadeel hiervan is dat je de lens niet op een hoesje kunt zetten en dus zal je je Samsung toestel toch even uit zijn Galaxy S5 Mini cover moeten halen. Hierdoor is je smartphone even niet beschermt en dus moet je er extra voorzichtig mee doen.

fotomobiel3

Links: originele foto. Midden: filtertje om de kleuren te verfrissen. Rechts: filtertje zodat het ouderwets lijkt.

Bewerken
Niet geheel tevreden over je gemaakte foto? Bewerk deze dan of gooi er een mooi filtertje overheen. Tegenwoordig zijn er diverse apps ontwikkeld waarmee je je foto kunt bewerken. En voordat je de foto online gooit op Instagram, heb je ook keuze uit verschillende filters die je erover heen kunt doen om de foto nog mooier te maken.

florida1

Een prachtige lucht in Florida, ook gemaakt met mijn iPhone 6 plus.

Extra tips
Tot slot nog een paar extra tips
– Fotografeer verschillende kleuren bij elkaar, zodat het een vrolijke foto wordt. Of plaats allemaal grijze dingen om een rood voorwerp, zodat het voorwerp eruit springt.
– Ga heel dicht bovenop het voorwerp staan dat je wilt fotograferen. Een detail geeft een heel andere foto dan wanneer je het complete voorwerp erop zet.
– Fotografeer de natuur. De lucht heeft regelmatig prachtige kleuren rond zonsondergang en ook een regenboog is super gaaf om te fotograferen.

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

6 Reacties

 • Reply Manon

  Goed licht is inderdaad erg belangrijk!

  11/11/2015 at 14:16
 • Reply Danielleeee

  Wat een handige tips ! Vooral de HDR functie die kende ik nog niet.

  11/11/2015 at 15:38
 • Reply Eilish

  De belichtingswaade kan ik ook aanpassen. Is ook fijn als het donker is!

  11/11/2015 at 19:45
 • Reply Marloes/GLAMOURMOES

  Leuke tips! Gelukkig zijn de camera’s van mobiele telefoons tegenwoordig een stuk beter dan vroeger.

  11/11/2015 at 21:05
 • Reply Dhini

  Handig vind ik smartphone. Ik maak dagelijks foto`s voor project 365
  ik hoef niet meer DSLR camera overal mee te nemen

  15/11/2015 at 20:28
 • Reply Marth

  Bedankt voor dit artikel!

  18/11/2015 at 11:22
 • Laat een reactie achter