Follow:
Persoonlijk

Ik ging voor het eerst van mijn leven naar een coach…

Het afgelopen jaar hebben er veel veranderingen plaats gevonden in mijn leven. Allereerst werd ik natuurlijk moeder en dat betekende dat er voor mij persoonlijk heel veel veranderde. Een andere daginvulling, meer verantwoordelijkheid, rekening houden met.. en noem maar op. Daarnaast waren er op mijn werk ook heel veel veranderingen gaande. Jullie kennen me: ik houd graag werk en prive gescheiden dus ik zal dan ook niet dieper in gaan op het werkgedeelte. Maar neem van mij aan dat al deze veranderingen wel wat met mij deden. Het riep ook vragen en twijfels op. Alsof het zo moest zijn, kreeg ik een mailtje van GORTcoaching met de vraag of ik een coachingstraject bij ze wilde volgen. Die vraag kwam als geroepen!

Ik liet weten dat ik het aan wilde gaan. Het is nooit verkeerd om stil te staan bij jezelf en de dingen die je doet. Ik zou er zelf nooit aan denken om een coach in te schakelen hiervoor, maar eigenlijk was dat precies wat ik op dat moment nodig had.

Ik mocht zelf een coach uitzoeken. Natuurlijk keek ik als eerste naar de coaches die het dichtstbij mijn huis werkten. Jullie weten dat ik uit Twente kom en ik vroeg mij dan ook af of er wel coaches in de buurt waren. Aangezien de coaches van GORTcoaching door het hele land zitten, had ik zelfs nog keuze. Er was er eentje op 7 km van mijn huis, op 25 km en op 45 km. Dit zijn allemaal rijafstanden die voor mij nog acceptabel waren. Op de site van GORTcoaching zie je wat de specialiteit van elke coach is. Ik formuleerde mijn eigen vraagstukken en zocht een coach die daar het beste bij paste. Dat was toevallig de coach die het dichtstbij mijn huis bleek te zitten, maar we spraken elke keer af in een andere plaats, waar zij ook een kantoortje heeft. In deze plaats werk ik namelijk en dus was het handig voor mij om daar na werktijd af te spreken. Via de website van GORTcoaching kon ik in de agenda van mijn gekozen coach kijken, om een datum te kunnen plannen die mij ook uit komt.

Voordat ik met haar af had gesproken, vulde ik een intakeformulier in. Daarop stond natuurlijk wat mijn coachingsvraag is, welk werk ik doe, wat ik verwacht te bereiken met de coaching, etc. Vervolgens volgt een orientatiegesprek. Samen met je coach kijk je of de doelen haalbaar zijn, laat de coach weten wat hij/zij jou te bieden heeft en kijk je of er een klik is.

Op donderdag 1 maart liep ik, even na werktijd, richting het kantorenpand waar mijn coach gevestigd zit. Ik was benieuwd naar mijn coach en naar het traject dat er zou volgen. Na een kort, maar fijn gesprek, ging ik tevreden naar huis. Met een nieuwe afspraak in mijn agenda. Ze zou mij helpen bij het beantwoorden van mijn vraagstukken en daarvoor zou ik opdrachten via de mail ontvangen.

Die opdrachten maakte ik en nam ik mee naar mijn eerste coachingsafspraak. We keken tijdens deze afspraak naar de balans tussen werk en prive. Ik had opgeschreven waar ik op het werk energie van krijg en wat mij juist energie kost. Ditzelfde deed ik voor mijn privesituatie. Daar trok ik voor mijzelf conclusies uit. Hierop volgden natuurlijk acties, die ik in eerste instantie zelf bedacht en mijn coach deed aanvullingen. Met deze aanvullingen kon ik zeker verder en in de weken die volgden voerde ik deze acties ook uit. Deze acties gaven mij rust en zorgden ervoor dat ik mij beter voelde dan daarvoor.

In het tweede coachingsgesprek keken we naar de RET methode (Rationele Effectiviteits Training). Met deze methode probeer je gedrag of emoties van jezelf om te buigen naar gedrag of emoties die effectiever zijn. De zin die je op de onderste foto ziet, is een zin die mij is bijgebleven. Elke keer als er zich iets afspeelt wat stress zou opleveren bij mij, denk ik aan deze zin. Dan probeer ik rustig te blijven en na te gaan wat de consequenties voor mij persoonlijk zijn en dan blijken die heel erg mee te vallen. Daardoor blijft de stress uit of ervaar ik deze minder dan voorheen. Ontzettend prettig, want doordat ik minder stress ervaar, voel ik mij gelukkiger.

In het derde coachingsgesprek zijn we hier nog wat dieper op in gegaan. Ik weet nu precies wat ik in mijn eigen denken moet veranderen in situaties waar ik moeite mee heb. Ik weet ook waar het vandaan komt. Het is nu alleen nog een kwestie van oefenen om het nieuwe gedrag mijn automatische gedrag te maken. En dat moet ik zelf doen.

Afgelopen week sloot ik mijn coachingstraject af. Ik vond het erg leerzaam. Het is mijn werk om met clienten te praten over hun problemen, maar het is altijd lastiger om die van jezelf te bespreken. Daarom is het echt niet gek om naar een coach te gaan. Een buitenstaander heeft toch vaak een andere kijk op dingen en kan met je meedenken om jou bepaalde doelen te laten behalen. Denk niet dat een coach er alleen is bij grote problemen, ook bij kleine vraagstukken kan een coach je helpen. Zo kun je er terecht met vraagstukken over loopbaan, faalangst, sollicitatie, stress, supervisie, moederschap, talentontwikkeling en nog veel meer! We willen het allemaal zo graag alleen doen, maar dat hoeft helemaal niet!
Misschien kun je coaching krijgen vanuit je werk, maar coaching voor particulieren is ook mogelijk! Coaching is dus voor iedereen. Ik wilde dat ik er eerder van af wist, dan had ik zeker al op een eerder moment in mijn leven een coach ingeschakeld.

Op de website van GORTcoaching kun je meer informatie vinden over coaching. Ook kun je direct kijken welke coach er bij jou in de buurt zit en kun je een gratis orientatiegesprek inplannen. Enthousiast geworden naar aanleiding van dit artikel en ga je jezelf aanmelden voor een coachingstraject? Laat dan via fan@gortcoaching.nl weten dat je via Trendymama.nl bent gekomen en dan krijg je een cadeautje!

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Reactie

  • Reply Reinoud Prins

    Wat goed dat je hierover schrijft. met coaching zouden nog veel meer mensen geholpen kunnen worden maar vaak is er toch een drempel. Dit terwijl er een miljoen mensen in nederland zijn met burn-out klachten. Door hierover te schrijven verlaag je de drempel, dank hiervoor!

    18/03/2020 at 12:44
  • Laat een reactie achter