Follow:
Overig

Limoncello meringue kerst taartje

Ik heb nog een last minute recept voor jullie voor de feestdagen. Je kunt vandaag alle boodschappen nog in huis halen en vanavond de eerste voorbereidingen treffen, zodat je tijdens de feestdagen een heerlijke taart kunt serveren! Lekker voor bij de koffie, maar hij kan ook prima als dessert. Met een lekkere smaak van Limoncello (let op: 18+). En enchanted cream in plaats van botercreme, voor een luchtige smaak.

Boodschappenlijstje voor een taartje van 15 cm
Voor de meringue:
– 3 eieren
– 187 gram witte basterd suiker
– eventueel eetbare gouden glitter
– eventueel een scheutje blanke sterke drank

Voor de taart:
– kant-en-klaar biscuitmix (ik gebruikte die van FunCakes)
– enchanted cream (te koop bij een bakwinkel)
– eieren
– limoncello (ik gebruikte die van Lidl)
– citroen aroma (te koop bij de supermarkt)
– strooisels voor op de taart

De dag voor het presenteren van deze taart, moet je al bezig met de eerste voorbereidingen. Je maakt als eerste de meringue, want dat heeft een lange tijd nodig om in de oven te staan.
Meringue maak je als volgt:
Verwarm de oven voor op 80 graden. Scheidt van 3 eieren het eiwit van het eigeel. Het eiwit doe je in een vetvrije kom. Het is belangrijk dat er echt geen eigeel bij is gekomen. De eiwitten klopt je met een mixer, net zolang tot het stijf is. Weeg 187 gram suiker af (een raar getal, maar dat kom omdat de verhouding 2 eieren: 125 gram suiker is. Ik gebruik 3 eieren, vandaar dat ik 187 gram suiker nodig had.) Witte basterdsuiker heb ik hiervoor gebruikt. Voeg de suiker beetje bij beetje toe aan het opgeklopte eiwit. Mix dit alles nog goed door, totdat de suiker is opgenomen. Teken op een bakpapier 2 cirkels met een diameter van 15 cm of gebruik hiervoor lage bakblikken met die afmeting. Met een spuitzak en een spuitmondje zorg je ervoor dat de bodem van de cirkel of het bakblik bedekt is met het opgeklopte eiwit met suiker. Met de rest dat je nog over hebt, kun je meringues voor bovenop de taart maken. Ik gebruikte hiervoor een spuitmondje met een ronde opening en het Wilton M1 spuitmondje. Dit doe je in de oven op 80 graden voor 1,5/2 uur. Na 1,5 uur kijk je regelmatig of de meringues niet bruin verkleuren. Ik heb ze in totaal 1 uur en 45 minuten in de oven gehad, maar dat kan per oven verschillen.

Om de meringue wat feestelijker te maken heb ik met een kwastje eetbare gouden glitters droog aangebracht op de meringues. Ik heb ook wat gouden glitters in een schaaltje gedaan en daar een scheutje gin (kan ook met een andere blanke sterke drank) aan toegevoegd, zodat het een soort van verf wordt. De andere meringues heb ik beschilderd hiermee.

De meringue bewaar je in een afsloten trommel.

Je biscuit kun je ook een dag van te voren al maken. Op de verpakking van FunCakes biscuitmix staat precies hoe je deze moet klaarmaken. Ik heb 195 mix voor biscuit gebruikt, voor mijn taartje van 15 cm. Je kunt uiteraard ook biscuitmix van een ander merk gebruiken of deze zelf maken. Bij die van FunCakes moest ik 19 ml water toevoegen. Dat heb ik niet gedaan, maar in plaats daarvan heb ik 19 ml Limoncello toegevoegd. Ook heb ik er een klein scheutje citroen aroma door gedaan. De bescuit heb ik op 30 minuten gebakken, in de oven op 175 graden (elektrische stand). Laat de biscuit goed afkoelen (niet in de vorm laten!). Als de biscuit nog warm is als je naar bed gaat, kun je een schone theedoek erover leggen. Indien de biscuit al wel volledig is afgekoeld, wikkel je deze in transparante folie.

De volgende dag snijd je de taart 3x door. Op de onderste laag en 3e laag van onderen, leg je een ronde plak meringue. Tussen de middelste laag doe je enchanted cream. Enchanted cream (ik gebruikte 150 gram) maak je normaal gesproken aan met 100 ml water + 100 ml melk. Ik heb 50 ml water + 50 ml Limoncello + 100 ml gebruikt voor dit recept. Ook heb ik er nog een scheutje citroen aroma door gedaan. Wil je meer limoncello smaak dan kun je ook 100 ml Limoncello + 100 ml melk gebruiken en dan laat je de citroen aroma achterwege. De buitenkant van de taart heb ik ook afgesmeerd met enchanted cream. Je kunt de taart helemaal netjes afsmeren, maar ik vond het wel leuk om eens voor een semi naked taart te gaan. Als laatste heb ik de meringues bovenop de taart gelegd. In het midden heb ik wat kerst strooisels gedaan.

Goed om te weten: de meringue die tussen de taart zit, wordt zacht door het biscuit. Maak je taart daarom last minute. Heb je daar geen tijd voor? Geen probleem, de smaak blijft lekker, hij is dan alleen niet meer bros.

Wil je deze taart maken, maar dan zonder alcohol? Gebruik dan gewoon water voor de biscuit en de enchanted cream, in plaats van Limoncello. Voeg dan iets meer citroen aroma toe. Gebruik dan ook geen gin voor het verven van de meringue, maar voeg alleen wat losse gouden glitters toe aan de meringue.

Eet smakelijk! En fijne Kerstdagen!

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

Geen reacties

Laat een reactie achter