Follow:
Moederschap

Onze dochter en online privacy

Ik blog al jarenlang met ontzettend veel plezier en er staan dan ook mega veel foto’s van mij op mijn blog. Hier kies ik zelf voor. Maar mijn dochter kan zelf nog niet kiezen. En dus maak ik (eigenlijk mijn man en ik) die keuze voor haar. Hoe ik met haar privacy om wil gaan op mijn blog, zal ik hieronder uitleggen.

Natuurlijk heb ik een trotse foto van haar gedeeld toen ze is geboren. De hele wereld mag weten dat ze is geboren. En ik vind zelf dat daar dan ook een foto bij hoort, zodat jullie haar kunnen zien. Jullie hebben mijn blog immers ook gedurende mijn zwangerschap gevolgd en eigenlijk samen met mij toegeleefd naar de geboorte. Daarom vind ik een foto van haar wel op z’n plaats. Buiten dat ben ik natuurlijk ook zo ontzettend trots, dat ik het gewoon wilde delen.

Maar dat zal dan ook waarschijnlijk de enige foto van haar zijn die je op mijn blog ziet, waarbij ze herkenbaar is. Vanaf nu zal ik alleen foto’s met jullie delen van haar, zonder dat haar gezicht daarbij te zien is. Jullie hebben vast wel eens een foto van mijn man voorbij zien komen met een balkje op zijn ogen of een smiley op zijn gezicht, (Stiekem best grappig) maar zelfs dat zal ik bij mijn dochter niet doen. Als ik foto’s van haar hier plaats, zullen dat foto’s van de zijkant of achterkant zijn. Of een foto waar haar hoofd helemaal niet op staat.

Ik voel mij hier het prettigst bij en ik hoop dat mijn dochter zich hier (later) ook in kan vinden. Het is mijn blog en ik kies er bewust voor dat er herkenbare foto’s van mijzelf op staan. Bedenk je wel dat deze foto’s dus op Internet staan en voor iedereen bereikbaar zijn. Ik vind dat niet erg, want het zijn allemaal beschaafde foto’s. Maar ik moet er niet aan denken dat iedereen zomaar allerlei foto’s van MIJN dochter op kan slaan. Daar voel ik mij niet prettig bij. Ik heb dan zelf niet in de hand wat daarmee gebeurd. Daarbij wil ik ook niet dat mijn dochter over 15 jaar alsnog geconfronteerd wordt met haar babyfoto’s, door een ander. Voor social media zal hetzelfde gelden. Ik heb mijn Twitter en Instagram account open staan voor iedereen en hier zal ik dan ook op dezelfde manier foto’s delen als ik op mijn blog ga doen. Mijn persoonlijke Facebookaccount is afgeschermd voor alleen vrienden en familie en daarop zal ik wel herkenbare foto’s van haar delen.

Is er dan helemaal geen uitzondering? Soms werk ik wel eens samen met een bedrijf die mij een voorstel doet om iets persoonlijks te ontwerpen. Denk daarbij aan een foto op canvas of een telefoonhoesje. Het kan best zijn dat ik in ga op dit voorstel en dat ik voor dit ontwerp een foto van mijn dochter gebruik. Ja, dan moet ik het wel delen op mijn blog. Maar alleen in dat geval zal er eens een uitzondering zijn.

Natuurlijk deel ik wel heel veel over haar! Zo zal ik haar schattige outfits vastleggen, weten jullie haar voornaam en zullen ook bijzondere mijlpalen gedeeld worden op mijn blog of Instagram. Daarvoor ben ik een trotse moeder! Maar dit alles dus zonder dat ze echt herkenbaar in beeld komt. Ieder zijn/haar ding, maar dit is waar ik mij het fijnst bij voel.

Voor andere mama’s: hoeveel deel jij van jouw kindje op een blog of social media account?

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

8 Reacties

 • Reply Laura

  Heel begrijpelijk! Denk dat ik hetzelfde zou doen!

  22/02/2017 at 07:06
 • Reply Jorinda

  Je moet doen waar je je zelf prettig bij voelt.
  Liefs Jorinda

  22/02/2017 at 07:30
 • Reply Lonneke

  Ik kan er wel inkomen. Ik deel heel af en toe iets van mijn dochtertje niet heel veel.

  22/02/2017 at 08:29
 • Reply chucky1012

  Dat begrijp ik volkomen 😉

  22/02/2017 at 13:54
 • Reply Karlien - Polished Cats

  ik snap dit echt volledig
  en ik zou dit eigenlijk ook zo doen moest ik een kind hebben
  ik vind zo’n mysterieuze foto’s eigenlijk ook wel fijn en mooi

  liefs
  Karlien

  22/02/2017 at 18:17
 • Reply Karlien - Polished Cats

  ik snap dit echt volledig
  en ik zou dit eigenlijk ook zo doen moest ik een kind hebben
  ik vind zo’n mysterieuze foto’s eigenlijk ook wel fijn en mooi

  liefs
  Karlien

  22/02/2017 at 18:17
 • Reply Dhini

  Ik snap het! Ik deel foto van mijn zoon vanaf baby toen nog niet zo veel sociaal media`s net als nu. En ik dacht toen voor mij familie die daar ver weg (Indonesia) via facebook (nog geen intsgram account had).

  02/03/2017 at 20:52
 • Reply Roxanne

  Begrijpelijk! Ik denk dat hier een soortgelijke keuze gemaakt gaat worden. Mijn persoonlijke social media zijn allen afgeschermd, mijn blog social media niet

  06/03/2017 at 20:08
 • Laat een reactie achter