Follow:
Baby/kind

Opvoeden met stickers

Het is belangrijk om goed gedrag te belonen bij een kind. Ik juich altijd heel hard, ga klappen of roep ontzettend enthousiast: ‘goed gedaan!’, als Veerle iets nieuws kan of een positieve verandering in gedrag laat zien. Vervolgens zie ik haar heel trots glimlachen, heerlijk! Naar mijn mening is dit dan ook de belangrijkste manier van belonen richting een kind. Toch wil je soms je kind op een materialistische manier belonen, maar dan het liefst wel goed betaalbaar. Wat dacht je van belonen met stickers? Een manier die ze op scholen ook toepassen. Naast belonen kun je nog veel meer met stickers, om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Vroeger kregen we op de basisschool een sticker als we goed ons best hadden gedaan. Tegenwoordig is dat niet anders. Het belonen door middel van een sticker wordt nog steeds gedaan. Waarom zou je ditzelfde thuis niet voortzetten?

Stammetjes zijn de stickers van uitgeverij Stam, ze zijn beroemd in het onderwijs en erg geliefd bij kinderen. Hun dierenstickers komen mij erg bekend voor, die waren er 20 jaar geleden ook al! Natuurlijk zijn er ook veel nieuwe stickers, bijvoorbeeld van Frozen en de Minions. Kinderen herkennen hun favoriete (tv) figuren en doen daarom extra hun best.

Stickers als beloning
Thuis kan een sticker goed ingezet worden bij een zindelijkheidstraining, het afleren van de speen of het stimuleren om zelf te lezen. Op die manier beloon je het kind ook met een sticker, wat in veel gevallen tot herhaling van het wenselijke gedrag zal leiden.

Stickers om taal te ontwikkelen
Kinderdagverblijven gebruiken de stickers om de taal te stimuleren. Ze kijken samen naar de stickers leggen uit wat er te zien is. Op die manier leren kinderen steeds meer woorden. Dat kun je thuis natuurlijk ook doen. Laat je kind kleuren op een leeg papier en geef vervolgens wat stickers om erop te plakken. Benoem samen wat jullie op de sticker zien staan.

Stickers om duidelijkheid en overzicht te creëren 
Stickers kunnen ook het aftellen naar iets bijzonders overzichtelijk maken. Koop of maak een aftelkalender voor de verjaardag van je kind, wanneer de vakantie begint of wanneer Sint&Piet in het land komen. Je kind kan dan elke dag een sticker plakken in het vakje van die dag, en zo kan hij/zij precies zien hoelang het nog duurt voordat het zo ver is. Je kind heeft dan ook niet alleen plezier op die dag, maar ook in de dagen er naar toe.

Stickers om creativiteit te stimuleren
Natuurlijk geven stickers ook net iets extra’s aan een mooie tekening of schilderij. Laat de stickers het creatieve uit je kind halen. Je kind kan zijn/haar fantasie de vrije loop laten gaan met verschillende stickers.

Stickers om de fijne motoriek te ontwikkelen
Laat je kind in alle gevallen zelf zijn of haar sticker plakken. Het plakken van een sticker is een goede activiteit om de fijne motoriek te ontwikkelen.

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

Geen reacties

Laat een reactie achter