Follow:
Moederschap

Schermtijd op iPhone: voor ouder & kind

Ik gebruik al jaren een iPhone en sinds kort is er een nieuwe functie in iOS12, namelijk schermtijd. Ik wist helemaal niet van deze nieuwe functie en ik schrok mij dan ook een ongeluk toen ik een week na de update zag wat mijn schermtijd van afgelopen week zag. Het maakte mij direct bewust van de relatie met mijn iPhone. Behalve je eigen bewustwording is het instellen van een limiet aan schermtijd natuurlijk ook ideaal als je kinderen hebt. Benieuwd wat schermtijd precies is en wat het getal is waar ik zo van schrok..?

De harde waarheid
Apple heeft schermtijd automatisch ingesteld bij de nieuwste iOS12. Op de iPhone X en iPhone XS is dit te vinden onder instellingen –> schermtijd. Ik wist niet dat deze functie erop zat en ik schrok mij dan ook kapot toen bleek dat mijn gemiddelde schermtijd 2 uur en 30 minuten per dag bleek te zijn! Dat kon niet waar zijn! Klopte die functie wel?

Vorige week had ik een hele drukke week. Op maandag en dinsdag heb ik gewerkt en ook daarom heen was ik heel druk. Op woensdag ben ik de hele dag mega druk geweest. Donderdag tot en met zondag waren we in Parijs, waarvan we de vrijdag en de zaterdag in Disneyland waren. En nog was mijn gemiddelde schermtijd rond de 2 uur per dag.

Hoe kan dat nou?
Wat heb ik al die tijd op mijn iPhone X gedaan? Ik heb natuurlijk veel leuke foto’s gemaakt in Disneyland en een paar hiervan geplaatst op Instagram. En ja, daar kwamen ook hele leuke reacties op die ik natuurlijk wilde lezen. Aan het eind van het Disney avontuur heb ik mijn profielfoto op Facebook aangepast en ook die reacties wilde ik bijhouden. Via Whatsapp heb ik wat kiekjes gedeeld met familie.
Toen op dag 2 mijn nagellak (gellak) eraf lag, ging ik ‘s avonds direct online op zoek naar een nieuwe lamp om mijn gellak mee uit te harden. Uiteindelijk bestelde ik er eentje, nadat ik goede research had gedaan. Op een andere avond keek ik een video van 1 van mijn favoriete vloggers. En natuurlijk heb ik elke dag een keer of 2 mijn mail gecheckt. Om mijn dochter zoet te houden zet ik wel eens een kinder video voor haar op, via YouTube. En zo kom je dus alsnog op een gemiddelde van ongeveer 2 uur per dag uit. Terwijl ik voor mijn gevoel mijn mobiel bijna de hele dag in mijn tasje heb gehad.

Leerdoel
Ik vond die schermtijd behoorlijk confronterend. Want de tijd dat ik mijn mobiel in de hand heb, kan ik ook gebruiken om een boekje voor te lezen aan mijn dochtertje, een taart te bakken of andere leuke dingen te doen. Ik ga echt mijn best doen om de schermtijd zo laag mogelijk te houden.

Schermtijd voor kinderen
Die schermtijd is stiekem bedoeld voor kinderen, nietwaar? Dat is namelijk wel echt heel handig! Je kunt op je iPhone of iPad een limiet aan schermtijd instellen. Dat kan voor bepaalde apps, maar ook voor een bepaalde tijd. Je kunt je jongere kind op die manier gerust je mobiele apparaat meegeven, dat toch na een bepaalde tijd uit gaat. De mobiel van je oudere kind kun je koppelen aan jouw iPhone, zodat je zeker weet dat je kind niet de hele nacht op zijn of haar mobiel ligt te kijken. Dit moet dan wel een iPhone 5S of nieuwer zijn, bijvoorbeeld via een abonnement bij Mobiel.nl.

Filmpje is afgelopen
Voor mijn dochter is het op dit moment nog niet nodig. Zij vindt het prima als een filmpje is afgelopen en ik mijn telefoon terug pak. Echter zal niet elk kind op deze leeftijd (bijna 2 jaar) dat leuk vinden. Als het filmpje afgelopen blijkt te zijn en het niet mogelijk is om een ander filmpje op te zetten, zal dat mogelijk een stuk minder erg zijn voor je kind dan wanneer jij het afpakt.

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

Geen reacties

Laat een reactie achter