Follow:
Baby/kind, Moederschap, Overig

Speelgoed voor in huis

Het is bijna zomer! Dat betekent lekker veel naar buiten. Helaas is het in Nederland niet elke dag mooi weer en zitten we nog geregeld binnen. Voor iedereen die kinderen heeft, betekent dit ook dat je de kinderen binnen moet zien te vermaken. Gelukkig is er ook genoeg speelgoed waar kinderen binnen lol mee kunnen hebben. Aangezien ik alleen een baby in huis heb, vroeg ik via Facebook wat andere moeders (met oudere kinderen) aanraden. Ik kreeg veel leuke reacties! Met al deze tips heb ik dit artikel in elkaar gezet. Ik hoop hiermee andere moeders te inspireren of cadeautips te geven als je uitgenodigd bent voor een kinderverjaardag.

Baby (0-1 jaar) 
Een babygym is fantastisch leuk voor baby’s! Vaak al geschikt vanaf 0 maanden, maar mijn ervaring is dat ze rond de 2 maanden er echt lol aan hebben. Dan kunnen ze de hangers zien en vinden ze het reuze interessant. De baby kan lekker liggen en ontdekken en jij hebt je handen vrij.
Een balletje wat makkelijk te pakken is voor baby’s met hun kleine vingertjes, is ook fantastisch. Dat is vaak het eerste speelgoed dat ze zelf vast kunnen pakken en waar ze op jonge leeftijd echt al iets aan hebben. Ook knuffels zijn perfect om het spelen te ontdekken. Als baby sabbelen ze op de knuffel om te ontdekken en als ze ouder zijn kunnen ze niet meer zonder knuffel slapen.
Speelgoed dat geschikt is vanaf 6 maanden heeft vaak licht en geluid. Het baby spiegeltje ook, maar Veerle vindt het nu al een leuk ding. Ze kan het nog niet vasthouden zoals het hoort (vandaar dat het vanaf 6 maanden is waarschijnlijk), maar ze kan al wel in de spiegel kijken en ook de lichtjes en het geluid vindt ze fantastisch. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het geluid van dit spiegeltje perfect vindt. Niet zo hard en schreeuwend. Absoluut een topper dus! Het baby spiegeltje is natuurlijk wel heel erg gericht op meisjes, maar voor jongens is er ook genoeg vergelijkbaars met muziek en geluid. Kijk bijvoorbeeld op Lobbes.nl, je kunt genoeg vinden!

 

Dreumes (1-2 jaar)
De tijd is gekomen dat ze leren lopen. Loopwagens en -auto’s zijn dan perfect speelgoed om dit te stimuleren. Verdiep je even in alle soorten die er zijn, want er zijn er echt veel! Er zijn ook hele gave loopwagens (Wheely bugs) in de vorm van een muis, varken, lieveheersbeestje, etc. Die zien er echt fantastisch leuk uit! Echt een groot favoriet onder kinderen.
Verstoppertje spelen met Bumba, Woezel of Nijntje heb ik ook meerdere ouders over gehoord. Verstop Woezel ergens in de kamer en om de 10 seconden roept hij ‘ik ben hier’. Laat je kindje op zoek gaan naar Woezel en geef hem/haar een complimentje als het gevonden is!
Er zijn ook veel ontdek & leer kubussen verkrijgbaar. Kinderen kunnen hierop drukken en aan verschillende onderdelen draaien. Dat vinden ze erg leuk om te doen en stiekem leren ze zo ook alvast wat kleuren of getallen.

Peuter (2 tot 4 jaar)
Een peuter leert al echt om te spelen. Auto’s zijn niet aan te slepen en poppen komen ook ineens in beeld. Ik kreeg van verschillende moeders te horen dat de Toet Toet auto’s van Vtech fantastisch zijn voor kinderen. Eigenlijk zijn ze al geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar, maar omdat de doelgroep van dit speelgoed 1 tot 5 jaar is, heb ik ze even onder de peuter leeftijd gezet. Je kunt een losse auto (graafmachine, ambulance, vliegtuig, etc.) kopen, maar kinderen kunnen ook hun eigen wereld bouwen met gebouwen en wegen.
Bouwen kunnen ze ook met Duplo. Dat is ook leuk speelgoed voor je kind om te leren om samen te spelen. Samen met papa of mama of met andere vriendjes. Ook dat kun je uitbreiden, want er zijn enorm veel soorten Duplo. Een doos met blokken is trouwens ook erg leuk, dan kunnen ze iets bouwen naar eigen fantasie.
Ondanks dat het spelen met een pop ook al op jongere leeftijd interessant kan zijn, kunnen ze er tijdens deze leeftijd natuurlijk veel meer mee. Ze kunnen de pop andere kleren aan doen, luiers verwisselen, etc. Vaak vinden kindjes baby’s heel interessant, dat merken wij nu en dat is echt zo leuk om te zien. Als ze misschien een broertje of zusje krijgen of ze gaan naar het kinderdagverblijf, zien ze natuurlijk wat er allemaal gebeurd met een baby en willen ze dat na doen. Laat ze echt een poppenmoedertje zijn!
Ook het bekende keukentje doet het super goed bij kinderen! Een aantal keukentjes zijn al geschikt vanaf 18 maanden, maar de meesten vanaf 3 jaar in verband met kleine onderdelen. Ik weet zelf ook nog dat ik heel veel met het keukentje heb gespeeld. Zoiets blijft ook lang leuk.

Kleuter (4 tot 6 jaar)
Veel speelgoed van de peuter leeftijd is ook nog geschikt voor de kleuter leeftijd. Toch zijn er nog wel een aantal dingen die extra leuk zijn voor deze categorie. Denk bijvoorbeeld aan het dokterskoffertje. Hierbij is het natuurlijk wel leuk als er een vriendje of vriendinnetje te spelen is. Of je kindje moet zich uit gaan leven op zijn/haar favoriete knuffel.
Winkeltje spelen is natuurlijk ook erg leuk. Er zijn kinderkassa’s en zelfs complete winkel speelsets verkrijgbaar. Ik heb ook een enorm schattige ijscokraam gezien, super leuk!

Basisschoolleeftijd (6 tot 12 jaar)
Dit is een hele ruime leeftijdscategorie. Een 12 jarige zal namelijk echt niet hetzelfde leuk vinden als een 6 jarige. Deze categorie is dan ook het moeilijkste om cadeaus voor te kopen vind ik zelf. Belangrijk is dat je kijkt naar het individu. Het ene kind vind barbies geweldig, terwijl het andere kind er niet naar om kijkt. Is een kind erg creatief, dan kun je ook knutselspullen cadeau geven. Op jongere leeftijd vinden ze het vaak ook heel leuk om te knutselen, maar dan zijn ze nog wel de hulp van hun ouders nodig. Op deze leeftijd kunnen ze zich lekker zelf uitleven.
Een schoolbord is ook erg leuk, dan kunnen ze schooltje spelen. Tegen de tijd dat ze dat niet meer leuk vinden, kunnen ze het bord gebruiken om er leuke quote’s op te schrijven.
Bouw en constructie speelgoed wordt ook interessant. Denk aan LaQ, Knex en Lego city. Speelgoed waar ze zich echt uren mee kunnen vermaken.
Spelletjes zijn erg leuk en goed voor de ontwikkeling van kinderen. Denk aan Monopoly junior, Twister, Dr. Bibber, Uno, etc. Er zijn zoveel spelletjes te vinden, hiermee zit je altijd goed!

Wat is het een lang artikel geworden! Ik heb zelf alvast genoeg inspiratie voor de komende jaren, haha! Hopelijk hebben jullie er ook wat aan. Pin je niet vast op de leeftijdscategorieen, maar ik wilde een onderverdeling maken zodat het overzichtelijk zou zijn. Als je een cadeau voor een ander zoekt, vraag dan ook altijd even aan het kind (of als ze nog klein zijn aan de ouders) wat ze willen hebben. Zo weet je waar de interesses van het kind liggen en wat ze nog niet hebben.

Ik wil iedereen die een bijdrage aan dit artikel heeft gegeven hartelijk bedanken! Mocht jij nog meer ideeën hebben, laat ze gerust hieronder achter in de comments!

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Reactie

  • Reply Dhini

    Superleuk speelgoed en veel soorten. De onderste is tegenwoordig en die mijn zon zou graag hebben

    14/06/2017 at 10:43
  • Laat een reactie achter