Follow:
Baby/kind

Stoppen met de speen – zo ging dat

Veerle is van baby af aan gek geweest op een speen. Het maakte niet uit van welk merk, als ze maar een speen had. Vanaf 1 jaar vond ik het niet meer nodig dat ze de speen overdag in had en gaf ik het haar alleen als ze ging slapen. Toen ze 2 jaar werd, kwam het wel in mij op om de speen weg te doen. Maar heel eerlijk? Dat zag ik zelf nog niet echt zitten. Toen onze gastouder het laatst als eerste probeerde, was ik om en zette ik door. Binnen een paar dagen was het gelukt en vroeg Veerle er niet meer naar.

Laat ik voorop stellen dat iedereen zelf moet weten tot hoe lang hij/zij de speen geeft aan zijn/haar kind. Ik denk dat we als ouders allemaal doen waar we ons goed bij voelen en dat is prima.

Het is algemeen bekend dat een speen niet goed is voor de tanden en ook kan zorgen voor een verkeerde spraak. Dat is de reden dat ik vanaf 1 jaar Veerle alleen nog maar tijdens het slapen een speen gaf en niet meer overdag. Dat kon ook prima, want Veerle is een vrolijk en makkelijk kind. Voor de nacht vond ik het nog wel ideaal dat ze een speen had, want ze viel elke avond gemakkelijk in slaap. Ze hoefde niet vaak te huilen voor het slapen gaan, want ze had haar speen. Heel af en toe werd ze ‘s nachts wel eens wakker, omdat ze dan haar speen kwijt was. Dan ging ik eruit om haar speen van de grond te rapen, af te spoelen en weer terug te geven aan haar. Dan sliep ze direct weer verder en ik dus ook. Die speen heeft er dus ook al die tijd voor gezorgd dat zij een goede nachtrust had, en wij ook.

Laatst appte de gastouder dat Veerle in bed lag (voor haar middagslaapje) zonder speen . De gastouder had haar gevraagd of ze haar speen wilde, of net zoals een andere kindje zonder speen zou slapen. Veerle koos er voor om zonder speen te slapen. En dat lukte. Voor ons de bevestiging dat ze dus wel zonder speen in slaap kon vallen. Thuis stelden we hetzelfde voor, maar dat ging niet. Veerle ging heel hard huilen en raakte overstuur. Zelfs haar omkopen met dat ze dan een cadeautje uit mocht kiezen, hielp niet. We besloten haar die avond gewoon haar speen terug te geven. Bij de gastouder sliep ze opnieuw een middag zonder speen. Daardoor besloten wij om het nu ook echt door te zetten.

We vertelden aan Veerle dat een speen voor baby’s is en dat ze haar speen aan haar pasgeboren neefje moest geven. Dat vond ze goed. De volgende keer dat ze haar neefje zag, heeft ze haar speen aan hem gegeven. Dat ging heel makkelijk. Te makkelijk, want die slimme meid zei even later dat ze thuis nog wel een speen had. Dat was ook zo, maar die hadden we goed verstopt natuurlijk. Als het goed zou gaan, zouden we de spenen snel weggooien.

Eenmaal thuis was het tijd voor haar avondslaapje. Ze vroeg om de speen en huilde. Uiteindelijk heeft ze 45 min gehuild en toen viel ze in slaap. Het was voor ons heel moeilijk om door te blijven zetten, omdat ze zo hard huilde. Maar ik deed het geluid van de babyfoon uit, zodat ik het aan kon. De volgende avond precies hetzelfde liedje, weer 45 min gehuild. Zo zielig! Maar… het werkte wel! De avond daarna vroeg ze al helemaal niet meer om haar speen, maar huilde ze omdat ik bij haar moest blijven of omdat ze tv wilde kijken. Ze huilde slechts 15 minuten. Die avond daarna huilde ze nog maar 10 minuten.

Ze heeft nooit meer om haar speen gevraagd, als ze ging slapen. En het even huilen doet ze soms nog, als ze niet wil slapen. Maar als ze moe is, slaapt ze zo. De eerste week dat ze stopte met de speen, was ze steeds rond half 7 al wakker. Terwijl ze eerder tot 8 uur sliep. Dat was voor ons een flinke tegenvaller. Ik merkte ook dat Veerle erg moe was en sneller huilde overdag. Dat heeft ongeveer 1 tot 2 weken aangehouden en dat is helemaal weg gegaan. Ze is super vrolijk, super lief en slaapt gewoon weer tot 8 uur! Ik ben trots op hoe ze het heeft gedaan.

Mijn tips:
– ga na of je kind er klaar voor is
– geef vooral uitleg aan je kind
– zorg ervoor dat alle spenen weggegeven of weggegooid worden
– laat je kind huilen, geef niet om die reden de speen terug. ga desnoods tussendoor kijken om te vragen wat er aan de hand is, zodat je toch laat zien dat je in de buurt bent
– pak door en ga zelf niet twijfelen
– beloon het goede gedrag na de tijd

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

Geen reacties

Laat een reactie achter