Follow:
Overig, Persoonlijk

Terugblik op 10 jaar bloggen!

Ik kan het haast niet geloven, maar ik blog al 10 jaar! Op 1 februari 2008 startte ik met mijn blog BeFashion.tk en een paar weken later, op 28 februari, ging Aboutfashion.nl live! Dat was nog in de tijd dat er nog maar een paar bloggers waren. Nu, 10 jaar later, heeft bijna iedereen als hobby bloggen. En zijn er zelfs een aantal die van bloggen hun werk hebben gemaakt. Ik blik terug op mijn blogjaren en de verschuiving in de blogwereld.

Hoe het begon
Van 2008 kan ik mij 2 bloggers herinneren: Beautygloss en Misslipgloss. Er bestonden vast al wel wat meer blogs, maar die waren voor mij nog onbekend. Ik wilde ook graag bloggen, maar hoe? Mijn man, die toen nog mijn vriend was, kon dit wel voor mij realiseren. Dat was het begin. Er bestonden al 2 beautyblogs en van beauty wist ik vrij weinig. Ik wilde iets anders en dus moest mijn blog een fashionblog worden. Zo gezegd, zo gedaan.

In het begin waren mijn bezoekers mensen die ik kende. Familie, vriendinnen en klasgenoten. Er kwamen steeds meer bezoekers, want er kwamen ook steeds meer bloggers. We bezochten elkaars website en hadden daar uren leesplezier aan.

Spullen in ruil voor een blogpost
In 2010 kreeg ik voor het eerst de vraag of ik een blog wilde schrijven over een webshop, waarvoor ik in ruil een cadeaubon zou krijgen. Toen kwam ik erachter dat gratis bloggen niet nodig is en dat er voor mij ook wat leuks tegenover staat. In het begin was dat heel af en toe iets leuks en na een tijd kreeg ik regelmatig wat opgestuurd. Ik heb veel kleding, sieraden en zonnebrillen gekregen voor mijn blog. Soms ook gadgets of make-up. En telefoonhoesjes, die kwamen mij om de oren vliegen. Het meest heb ik denk ik schoenen gekregen, zo leuk! Geld krijgen voor een blogpost is echt iets van de laatste jaren. Op dit moment is het heel afwisselend of ik spullen of geld voor een blogpost krijg en juist dat maakt het ook zo leuk.

Iedereen werd beauty blogger
Ineens kwamen de blogs als paddenstoelen uit de grond schieten, bijna iedereen ging over het onderwerp beauty bloggen! Dit ging mij ook steeds meer interesseren en dus kwam er ook regelmatig een make-up tutorial of review voorbij op mijn blog. Als je al langer in blogs geïnteresseerd bent dan kun je vast de 88 palette trend nog wel herinneren. Als er dan een blogger over een nieuw make-up product schreef, dan wilden we dat allemaal hebben. In deze tijd was het ook helemaal hip om een tutorial te filmen voor op YouTube en die op je blog te plaatsen.

Bloggen is ook ergens op zijn hoogtepunt geweest. YouTube video’s filmen met een webcam kon echt niet meer. Foto’s maken met een digitale camera kon ook niet meer, je hoorde er pas bij als je een spiegelreflex camera had. Toegegeven: de kwaliteit van blogs ging er echt op vooruit! Ik ging mij verdiepen in mooie outfitfoto’s en ik schafte een dure lens aan. Sindsdien zijn outfitposts op mijn blog blijkbaar toch wel favoriet.

Van beautyblogs naar persoonlijke blogs
Sinds een aantal jaar zie je dat dit allemaal gaat verschuiven. Bloggen over beauty is allang niet meer wat het is geweest. En af en toe een outfitje tussendoor is leuk, maar niet wat we elke dag willen zien. Iedereen wil ook persoonlijke dingen lezen op een blog. Wat doe je in je dagelijks leven? Wat eet je? Dat wilde iedereen zien. En dus gingen wij als bloggers ons richten op persoonlijke dingen.

En ineens krijgen bloggers de leeftijd dat ze moeder worden. Die blogs vol met beauty boeien niet meer, maar we willen weten wat het beste is voor onze kinderen, wat we ze te eten moeten geven en wat voor handige nieuwe dingen op babygebied er nu weer uitgevonden zijn. Dat is ook wat ik zelf momenteel het leukst vind.

In de loop der jaren haakten bloggers af. Omdat ze het niet meer leuk vonden of omdat ze er de tijd niet meer voor hadden. Super jammer, maar heel begrijpelijk. Inmiddels zijn er wel heel veel blogs bij gekomen, echt ontelbaar veel! Een jaar of 3 geleden dacht ik dat iedereen ineens een blog als hobby had. En eind 2016 werd er door veel bloggers geschreven dat bloggen dood was. Ik was het daar totaal niet mee eens en bleef lekker verder bloggen. Momenteel zijn het vooral de vloggers die het goed doen. De grootste beautyblogger van Nederland is helemaal gestopt met bloggen en vlogt alleen nog maar. Wat een verschil met jaren geleden!

Stoppen of doorgaan?
Vorig jaar schreef ik nog dat Aboutfashion echt geen mamablog gaat worden en ik denk dat ik mij daar wel aan heb gehouden, maar het kriebelt toch om vaker over mamadingen te schrijven. Dit wel in combinatie met de liefde voor mode die ik nog steeds heb. Maar een kind hebben kost ook veel tijd en daarom lukt elke dag bloggen echt niet meer. Daarom ben ik de afgelopen tijd druk aan het nadenken geweest. Zal ik stoppen met bloggen? Of zal ik het over een andere boeg gooien? Stoppen zou ik niet graag doen, want bloggen levert mij te veel leuke dingen op! Niet alleen materialistische dingen, maar ook super leuke reacties, toffe mailtjes, leuke contacten en gespreksonderwerpen. Ik wil lekker blijven bloggen, maar dan wel een beetje anders. En daar ben ik druk mee bezig. Als het allemaal rond is, krijgen jullie dat te zien!

Om te vieren dat ik al 10 jaar blog, heb ik 2 hele leuke winacties voor jullie, die later deze week online komen!

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het bezoeken van mijn blog!! Of je dat al jaren doet of nog maar een paar maandjes, zonder jullie is er namelijk niks aan! Ik ben benieuwd sinds wanneer jullie mijn blog bezoeken. Ik zou het leuk vinden als jullie dat in een reactie willen laten weten!

Leuk om te bekijken:
Primark shoplog uit 2009 en Primark shoplog uit 2018
Outfit uit 2010 en Outfit uit 2018
Mijn best bekeken video (2010, hilarisch!) Maar liefst 62.000 views.

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

14 Reacties

 • Reply Jorinda

  Wat een leuk artikel om te lezen =)
  Ik merk zelf ook erg dat de blog wereld veranderd , zelf blog ik inmiddels bijna 5 jaar.
  Liefs Jorinda

  25/02/2018 at 10:14
 • Reply Hennie

  Dat jij al tien jaar blogt zeg. Van harte! Dat wist ik helemaal niet. Op naar de komende tien jaar? 🙂 Ik heb ook al veel ervaring, ben ooit begonnen op web-log en daarna kwam mijn eigen domein Tutje.nl. Is inmiddels ook alweer dertien jaar oud, maar pas sinds een jaar of drie weer actief. Blij dat ik ’em nooit heb verkocht!

  25/02/2018 at 11:30
  • Reply Bertine

   Oh wat gaaf dat jouw domein al 13 jaar oud is! Dan was jij ook 1 van de eerste bloggers… super leuk dat je het weer op hebt gepakt!

   25/02/2018 at 21:15
 • Reply Theresa

  Ik les jou blog graag om de Nederlandse taal te leren en as ik de fotos altijd heel leuk vindt 🙂

  25/02/2018 at 12:03
 • Reply Stephanie

  Ik volg je al denk ik zo’n 8 jaar. Ik ben nu 22. Via bloglovin blijf ik altijd op de hoogte, al laat ik zowat nooit een reactie achter. Groetjes

  25/02/2018 at 16:49
  • Reply Bertine

   Oh zo lang al?? Super leuk! Bedankt dat je een reactie achter hebt gelaten!

   25/02/2018 at 21:14
 • Reply Anita te Gussinklo

  Zo wat een tijd alweer.Gefeliciteerd met deze mijlpaal.

  25/02/2018 at 17:14
 • Reply Sandra

  Al vanaf het begin (we kennen elkaar al jaren :D). Probeer het wel zo veel mogelijk te volgen iedere keer!

  26/02/2018 at 00:08
 • Reply Tessa Teresa

  Jeetje Bertine,

  10 jaar alweer. Ik volg je natuurlijk al vanaf het hele begin (2008). Om eerlijk te zijn dacht ik dat je zelfs nóg langer blogde! Gefeliciteerd met dit jubileum en ik kijk uit naar de veranderingen die komen gaan. X

  27/02/2018 at 11:15
  • Reply Bertine

   Ja tijd gaat snel he! Super leuk dat je mij nog steeds volgt;)

   27/02/2018 at 13:21
 • Reply Chantal

  He Bertine! Zo leuk, vorige week kwam ik via Google weer bij je blog terecht (was op zoek naar diy sjaal voor kinderen, had wat stof over na mijn eerste naaiproject ‘jurkje’ voor mijn dochter)… Ik kwam je mooie driehoek sjaal tegen;) Af en toe lees ik dus weleens iets!
  Ik wens je veel plezier met trendymama!

  Groetjes je collega

  27/02/2018 at 13:11
  • Reply Bertine

   Oh wat grappig! Super leuk dat je een nieuwe hobby hebt gevonden, kinderkleding naaien is echt zo leuk! Ik ben benieuwd hoe het jurkje is geworden.. Dank je wel! En erg leuk dat je een reactie achter laat:)

   27/02/2018 at 13:21
 • Reply Jolanda

  Wat leuk om te lezen! 🙂 Ik ben sinds m’n opleiding naast m’n baan gestopt met bloggen, want -> geen tijd. Gezin, werk, studie… het werd allemaal een beetje te veel… Maar het begint toch wel weer te kriebelen!

  14/03/2018 at 10:14
 • Reply Jolanda

  En gefeliciteerd met je jubileum! 🙂

  14/03/2018 at 10:14
 • Laat een reactie achter