Follow:
Overig

Zo maak ik mijn (blog)foto’s!

Nog niet zo lang geleden moest je als blogger een spiegelreflexcamera hebben, anders waren de foto’s op je blog niet goed genoeg. In de afgelopen jaren heb ik al 2 spiegelreflexcamera’s versleten en ben ik ondertussen een stuk wijzer geworden op dat gebied. Sinds een tijdje heb ik een iPhone X, die een portret functie heeft en daardoor prachtige foto’s maakt. Ik gebruik mijn spiegelreflexcamera nauwelijks meer en fotografeer bijna altijd met mijn mobiel.

Ik gebruik hiervoor bijna altijd de portret functie. Daarmee kun je foto’s maken met een diepte effect. De camera focust zich op het onderwerp dichtbij en de achtergrond wordt onscherp gemaakt. Dat kan omdat de iPhone X maar liefst 2 camera’s aan de achterkant heeft. Het resultaat is een prachtige foto, waarbij het onderwerp heel goed uit komt.

Een vakantiefoto van mij, afgelopen zomer op Mallorca. Gemaakt met de portret functie. Ik ben op mijn knieën gaan liggen om de schelp als onderwerp te nemen, zodat deze scherp op de foto staat en de zee door de onscherpte de diepte creëert. 

Het heet niet voor niets de portret functie, want het mooist schiet je een portret in deze stand. Een foto van mijn dochtertje (of ons samen) schiet ik dan ook het liefst in deze stand. Zo veel mooier! Zelfs met de camera aan de voorkant kan je de portret stand gebruiken.

Nu ontdekte ik iets nieuws: In de portret stand kun je verschillende types licht kiezen. Natuurlijk licht, studiolicht, contourlicht, toneellicht en toneellicht mono. Ik gebruikte altijd het natuurlijke licht en heel soms het studiolicht. Maar met het toneellicht kun je prachtige foto’s van portretten schieten, waarbij de achtergrond zwart wordt. Met gewoon toneellicht blijft de persoon in kleur en met toneellicht mono wordt de gehele foto zwart/wit. Het resultaat is een verbluffend mooie foto, die lijkt alsof het genomen is door een fotograaf.

Precies dezelfde pose, op exact dezelfde plek. Deze foto’s zijn enkele seconden na elkaar genomen. Het verschil is onwijs groot. De linkerfoto lijkt genomen in een studio, door een fotograaf, terwijl de rechterfoto een simpele selfie in de keuken is. Stiekem zijn het allebei simpele selfies in de keuken!
Links: portret stand + toneellicht mono (camera voorkant)
Rechts: standaard foto stand (camera voorkant)

Je kunt je nu vast voorstellen dat ik mijn spiegelreflex camera echt nauwelijks meer gebruik. Mijn mobiel is ook mijn camera. De foto’s zijn meer dan goed genoeg voor mijn blog en ik ben er zelf super tevreden over. En ja, deze iPhone was niet goedkoop, maar omdat het zowel mijn mobiel als mijn camera is, wilde ik er wel in investeren. Kwestie van een goed hoesje erom (ik heb nu die van Guess, maar die van Knomo zijn ook mooi en stevig) en heel zuinig op zijn!

Foto’s genomen van een high tea. Weer precies dezelfde setting, alleen een andere functie op de camera stand van mijn mobiel. Zeg nou zelf: Die plak cake op de linkerfoto ziet er toch veel lekkerder uit dan op de rechterfoto?
Links: Portret stand, natuurlijk licht (camera achterkant)
Rechts: standaard foto stand (camera achterkant)

De foto’s van de afgelopen 3 maanden, die je zag op mijn blog, zijn allemaal met mijn mobiel gemaakt. Er is geen spiegelreflexcamera meer aan te pas gekomen. Ik ben erg benieuwd of jullie dat verschil in de gaten hadden?!

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Reacties

 • Reply Kirsten

  Een aantal jaar geleden gebruikte ik ook altijd mijn spiegelreflex voor het bloggen. Nu na een lange blogbreak ben ik weer helemaal terug. Maar merk ik wel dat ik mijn foto’s gewoon maak met mijn telefoon. Beetje bewerking doet wonderen en het is wel zo gemakkelijk. Je hebt hem overal bij de hand. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt haha!

  30/10/2018 at 09:45
  • Reply Bertine

   Ja, ook een goed argument inderdaad: je hebt je mobiel altijd bij de hand!

   30/10/2018 at 22:18
 • Reply Babs

  Ik ben dol op foto tips, zo ook deze! Ik heb geen IPhone, maar ik ga ook eens kijken of ik een portret modus heb want dat ziet er geweldig uit. Ik maak al mijn foto’s met mijn smartphone, zij zijn tegenwoordig inderdaad zo goed dat je eigenlijk geen aparte camera meer nodig hebt.

  30/10/2018 at 10:55
  • Reply Bertine

   Leuk om te horen! Voor de oudere iPhone(s), die deze functie niet heeft, hebben ze een portret app uitgebracht. Misschien is zoiets er ook voor jouw mobiel (android?)??

   30/10/2018 at 22:21

  Laat een reactie achter